Idag är det ett år sedan. Kvällen den 22 januari  2015 blev en kväll av stor sorg. Min älskade Pappa, Åke, lämnade jordelivet för att gå vidare till en bättre plats. Pappa skulle just fylla 75 år, men blodcancerns framfart gick inte att hejda. 

Pappa finns nu inte längre kvar. Han lämnade oss alltför för tidigt. Det är med stor saknad och med likastor tacksamhet för hans ljusa minne som jag, det fjärde barnet av Åke Holms fem barn, skriver några rader.

Det finns mycket att berätta om min käre Far. Han brukade ofta och livligt dela hur hans uppväxt i klackarp ett par mil utanför Jönköping såg ut. De hade en ardennerhäst på den tiden som fick fungera som traktor. Och i ladugården brukade han få med sig bullar av mamma Agnes som intogs tillsammans med den nymjölkade komjölken ofta tillsammans med hans barndomsvän Bengt Lutgård. Bengt fanns med på pappas begravning och vid minnesstunden så delade han med stor värme om deras vänskap som varat livet igenom. Inte underligt att pappa var så fäst vid Astrid Lindgrens ”Fattig bonddräng”, en sång han mer än ofta brukade plocka fram vid olika tillställningar helst ihop med sitt kära dragspel. 

Pappa skördar

Pappa som 8-åring är med och skördar hemma på gården utanför Lekeryd, Jönköping.

Dragspelet har varit en trogen följeslagare för pappa genom hans liv. Då han i sin ungdom fick ta emot Jesus som sin personlige vän och räddare så gav Pappa sig ut med sina vänner för att dela med sig om de goda nyheterna om Jesus! På begravningen så berättade hans vän Sven-Ove som också han spelade dragspel, hur pappa älskade att vittna om Jesus och att hans favoritbibelord var Romarbrevet 1:16:

Jag skäms inte för evangelium. Det är Guds kraft som frälser var och en som tror!”

Tron på Jesus var grundstommen i pappas liv. Det gav inriktning och värderingar som blev en grund för hela vår familj. En sång som var en av pappas favoriter var ”Jesus har makt” av Pelle Karlsson. 

Pappas starka tro på Jesu makt hade han ända in i det allra sista. Dagen innan han flyttade hem så ville han att vi skulle be om ett mirakel så att han kunde komma upp ur sängen för att kunna gå ordentligt igen! Hans tro på Gud fanns med varje dag, varje måltid tackade han Gud för gåvorna. 

Min pappa var en en visionär. Han drömde ofta om olika projekt och idéer som kom till honom. Många förverkligade han. Exempelvis sommarstugan på Öland. Han kapade träden uppe hos sin bror Vilhelm och sågade till dem på hans såg för att frakta ner dem 26 mil till Köpingsvik och där snickra ihop dem till ett sommarhus där vi som barn har njutit många härliga sommarveckor.

Pappa bygger

Pappa bygger på huset i Söderköping.

På begravningen berättade Max zwörner, hans arbetskamrat, om sin bild av pappa: “Han var ett kraftpaket där han gick fram i social kontorets korridorer.” Lennart Erlandsson som känt pappa sen 18 års åldern beskrev pappa som “Helhjärtad”.

Jag kan konstatera att jag haft en fantastisk pappa. Pappa trots mänskliga brister gav mig en bild av hur vår himmelske Pappa är; Stark, trygg, trofast och full av goda tankar för sina barn. 

Dagen innan pappa gick bort var vi hos honom på sjukhuset. Att se mammas och pappa kramas och förklara sin kärlek till varandra var för mig en stark upplevelse. Vad vore pappa egentligen utan sin kära hustru, mamma, vid sin sida!? Läkaren sa under pappas sista vecka: ”Vi har inte haft en sån kämpe som Åke.”

Pappa var säker på att han tillhörde Herren Jesus och att han skulle få komma till Honom efter detta liv. Vetskapen om att jag ska möta Pappa igen ger tröst när saknaden blir stor. På pappas grav så står orden från Johannes 11:25 

Jesus sade: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör”. Vilket löfte, vilken trygghet. Pappas sista ord till min äldsta storebror Morgan var: ”Herren är med dig i allt.”

Tack Pappa för allt du gav till oss. Saknar dig, älskar dig.

/Din yngste son